Waarom naar het buitenland?

Door de globalisering kom je als student steeds meer in contact met andere culturen en buitenlandse invloeden, zowel in de thuisinstelling als in het dagelijkse leven. Studentenmobiliteit blijft echter een bijzondere ervaring, waarbij naast de sterke ontwikkeling van capaciteiten en soft skills, vrienden voor het leven worden gemaakt, misschien de beste push-factor van allemaal. Voor velen is studeren of stagelopen in het buitenland een eye opener: je wordt geconfronteerd met nieuwe denkwijzen en levensstijlen en je wordt ondergedompeld in een andere cultuur, waardoor je groeit als persoon. Het is dus een unieke en waardevolle ervaring, interessant voor je CV, goed voor je persoonlijke ontwikkeling en natuurlijk een geweldig avontuur.

Een waardevolle professionele ervaring opdoen

Vlamingen zijn doorgaans nogal honkvast. Een buitenlandse ervaring is niet heiligmakend, maar het geeft altijd een meerwaarde en je kijkt daarna (hopelijk) met een breder vizier naar de wereld. Een internationale studie- of werkervaring kan je ook zeer gegeerd maken op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek blijkt dat werkgevers internationale ervaring op prijs stellen. Zij zijn zich almaar meer bewust van de extra vaardigheden die iemand met een buitenlandse ervaring heeft. Deze studenten hebben doorgaans internationale kennis, verstaan en spreken meerdere talen, beschikken over cross-culturele communicatievaardigheden en analytische vaardigheden, en hebben begrip van cultuurverschillen. Zij zijn flexibeler en kunnen zich vlotter aanpassen aan veranderende omstandigheden

© Howest - Lucas Vandriessche Howest - Lucas Vandriessche

Ontwikkeling van taalkennis en interculturele vaardigheden

Studeren in het buitenland wordt gezien als een bewijs dat je zelfstandig bent. Je sociale en culturele vaardigheden worden door een verblijf in het buitenland ongetwijfeld aangescherpt.

Daarnaast krijg je de kans om lessen te volgen die je in Vlaanderen niet kunt doen of om te studeren aan een top-instelling in jouw vakgebied. Je leert vraagstukken vanuit een internationale context te benaderen en een andere blik op je vakgebied te werpen.

Bovendien is je periode in het buitenland de ideale gelegenheid een nieuwe taal te leren.

© Howest - Sarah Antheunis Howest - Sarah Antheunis

Nieuwe contacten & vrienden, het creëren van een internationaal netwerk

Tijdens je studie of stage in het buitenland leer je veel nieuwe mensen kennen en je maakt gemakkelijk vrienden onder de andere internationale en lokale studenten waarmee je samen studeert en woont.

© Howest - Bo Dumoulin Howest - Bo Dumoulin