Huisvestiging

Je leefomstandigheden hebben een enorme impact op je welzijn in het buitenland. Het is een thuis, weg van huis. In het buitenland heb je doorgaans dezelfde opties als bij ons, maar heel wat instellingen hoger onderwijs hebben ook voorzieningen voor internationale studenten. Toch is dit niet altijd het geval, dus begin op tijd met te zoeken naar een verblijfplaats.

Hoe begin je eraan?

Enkele vragen om te stellen tijdens het zoeken naar een gepaste studentenhuisvestiging in het buitenland:

  • Ben je zelf verantwoordelijk voor de huisvesting, of zorgt de gastinstelling voor een kot?
  • Verkies je een internationale residentie of woon je liever tussen de lokale studenten?
  • Verblijf je graag bij een gastfamilie?
  • Verkies je een flat of studio? Wil je een enkele kamer of zie je het wel zitten om een kamer te delen met twee of drie andere studenten?
  • Hoe ver wil je van de campus verwijderd wonen? Hoeveel tijd voorzie je maximum per dag om te pendelen?
© Howest - Kaïn Kerkhove Howest - Kaïn Kerkhove

Informeer

Eens de keuze voor een studie in het buitenland is gemaakt, bekijk je best eerst de website van je gastinstelling. Op de pagina’s voor de buitenlandse studenten is er vast informatie opgenomen over huisvesting. Indien nodig kan je nog contact opnemen met de diensten Internationalisering van de thuisinstelling en de gastinstelling om je te helpen bij het vinden van huisvesting. Je gastinstelling fungeert bovendien ook vaak als tussenpersoon. Je staat er dus zelden alleen voor! Wanneer je toch zelf op zoek moet gaan, aarzel dan niet om zo veel mogelijk advies te vragen aan je gastinstelling. In geval van stage, kan je via het international office van je eigen instelling of rechtstreeks aan de contactpersoon van het bedrijf vragen om logement voor te stellen.

© Layla Aerts Layla Aerts

Enkele interessante huisvestigingwebsites voor jouw buitenlands avontuur

Een bed met een nachtkastje.